Program Arduino IDE

Autor: Mitja Breznik

Na uradni spletni strani Arduino si lahko brezplačno prenesete program s katerim boste programirali in komunicirali z Arduino razvojno ploščico.

 

Prenesite in naložite program na računalnik: http://arduino.cc/en/Main/Software

 

Po uspešni namestitvi si oglejte intuitivno okolje programa. 

 

 

  

V programu je potrebno nastaviti katero ploščico uporabljate (Tools-> Board ->) in izberite tip, ki ste ga kupili.

V primeru težav si na uradni strani preberite kako nastaviti serijski port in kateri programator izbrati v nastavitvah.

Za začetek izberite (File->Examples->Basics->Blink).

 

 

Ta program bo na 13. digitalnem pinu (D 13) povzročil utripanje LED diode, ki je običajno že na razvojni ploščici. Vse kar morate narediti je pritisniti tipko Upload (puščica v desno). Pri tem primeru si lahko ogledate kako deluje program v Arduino okolju. V zavitih oklepajih void setup() {} se koda izvede samo enkrat običajno programu povemo kaj od periferije bomo uporabljali in kako bo konfigurirana v našem primeru povemo pa bo na 13 digitalnem pinu izhod.

 

V delu loop() {} pa se izvaja koda neprekinjeno. V našem primeru na digitalni izhod zapišemo HIGH (napetost 5V ali 3.3V) počakamo 1000 milisekund (delay(1000);) in potem zapišemo LOW (napetost 0V) in počakamo eno sekundo.

 

Programi se pišejo v malce spremenjenem C jeziku (prav zaradi tega je Arduino dober začetek za mlade programerje) za katerega lahko na spletu najdete veliko vodičev in pravil. Spletna stran http://arduino.cc/en/Reference/HomePage pa vam bo pomagala spoznati vse funkcije in tipe spremenljiv, ki se uporabljajo. 

 

V naslednjih korakih boste spoznali kako uporabljati osnovne komponente/elemente za vaš novi izdelek.